Just Exploring





Little by little we make small things big. Step by step we move forward. Following the right path, the Eightfold path, makes me calm, steady and happy. Did you find yours? Everybody has one, just some must look deeper or look for it longer. Just explore and it will unfold naturally.

Friday, March 14, 2008

Buducnost

Kolko? Uz skoro dvadsat rokov ma v mojej mysli slovo buducnost mierne negativne a depresivne pozadie. Vzdy sa "trebalo" rozhodnut... vzdy si "trebalo" vybrat z urcitych moznosti a ponuk. Uz od zakladky som trpel urcitim syndromom. Neviem ho pomenovat, ale vzdy som mal pocit, ze sa nechcem rozhodovat, nechcem mysliet na buducnot. Co tak len zit! -nastastie to uz nie je take zle -uz to nie je totalna cierna diera.... ale stale je to akasi zahada.

Tentokrat sa pri myslienkach na Buducnost pridava novy faktor. Poslednych 8 rokov som mal vzdy nieco poruke, vzdy bol nejaky plan. Udalosti sa proste diali. Nieco som zacal a nechal to prirodzene vivijat. Amerika bola jedine obdobie s miernou neistotou a moznostami -v hlbke spomienok sa mi vrila ako velmi silna viera v sameho seba. Pocit, ze dokazem prezit a dokazem sa o seba postarat aj v sirokolaktovom kapitalizme.

Po troch rokoch serioznosti sa opat vidavam na cestu. Mozno si niektori hovorite, akej serioznosti. Vsak si bol najmenej seriozny ucitel akeho poznam! Dufam, ze to nie je pravda. Naozaj som sa snazil byt zodpovedny a v mojich ociach a hlavne v porovnani s mojou minulostou som bol extremne seriozny. Nastal vsak cas na zmenu. Nechcem sa vratit do minulosti, avsak chcem trocha neistoty. Chcem trocha vzruesenia z neznameho. Chcem objavit nove a doposial mozno skryte zrucnosti a vlastnosti, ktore su vo mne. A taktiez chcem vidiet moznosti a nadychat sa cerstveho vzduchu. Vonku zo skolstva. Prec zo systemu, ktory nuti deti studovat ucivo o ktore nemaju ani stipku zaujmu. Kde ucitelia vynakladaju enormne mnozstvo energie na pubertakov -ano uslachtily ciel a asi by som sa nemal pozerat na to, ze nie kazdy jednotlivec si to naplno uvedomuje a nie kazdy to ocenuje -ale co tak realizovat sa v nejakej uplne inej sfere? Co tak nasmerovat energiu niekde kde jej vyuzitie nebude zalezat na ludoch, ktori menia nazory a nalady castejsie ako aprilove pocasie...
Neodchadzam zo skolstva uplne znechuteny a vystaveny! To by som nemal velku vydrz. Celkovo to bolo velmi pozitivne a uzitocne obdobie v mojom zivote -a aj ta spominana serioznost mi padla velmi dobre a budem z nej este dlho cerpat. Citim vsak potrebu zmeny. Zmeny bez priciny. Aspon teda bez velkej a dolezitej priciny. Proste chcem len trocha slobody, navratit sa k mojim hipisackym zakladom a vidiet svet pokial mam moznost. Taktiez spoznat moznosti realizacie a zamestnania pokial mam moznost. Ludia, ktori ostavaju v jednom zamestnani prilis dlho, vacsinou zostanu navzdy! A to je depka! Nechem aby som dospel k niecomu ako "prilis dlho" a tak radsej odchadzam skoro -niektori by mozno povedali prilis skoro... Nehovorim vsak, ze odchadzam navzdy. V podstate si hovorim, ze odchadzam len docasne aby som sa vratil s novymi silami, cerstvymi napadmi a hlavne s vyrovnanostou byt seriozny!
A co budem robit? NEVIEM! A prave to sa mi paci!

Wednesday, March 05, 2008

Anglicky studenti





No, chvilu som sa rozhodoval, ale nakoniec som privolil! Idem Vam totis napisat o Anglickych studentoch. Zavana to az privelkym ohovaranim, ale skuste to brat iba ako porovnavanie. Bez emocii a posudzovania... neviem, co to melem, vsak to sam nedokazem!

Zakladne rozdiely v bodoch:

  • Navonok posobia "profesionalne" a sebavedome, celkom priatelsky. To je vlastnost, ktora, ked sa neprehana, tak je dost uctyhodna... nasi studenti sa do toho pomaly dostavaju, ale predosla generacia s tym mala ovela vacsi problem.
  • Su pohodlnejsi a viac zvyknuti na podrobne vedenie. Toto je typicky problem Zapadu. Vsade su presne navody, napisy, na vsetko su pravidla a papiere. Ucitelia musia vysvetlovat pekne po lopate -vacsinou vsak az priblo a trivialne. Priklady su na jedno kopyto celu hodinu a potom druhy typ na druhej hodine. Toto inac nie je az take zle, ale niekedy je to proste nuda. Tak isto v telke a v spolocnosti vidiet, ze si proste uz zvykli na nonstop navadzanie. Trocha z toho podla mna degeneruju.
  • Avsak neboja sa experimentovat a maju celkom dost dobrych napadov. Co sa tyka neakademickych zalezitosti, tak to sa na nich nechytame. Celkovo su ovela ochotnejsi zapajat sa do sportovych turnajov, umeleckych podujati, hudobnych koncertov a podobnych zalezitosti.
  • V akademickyh predmetoch posobia mierne lenivsie, aj ked to zavisi od jednotlivcov.
    Co sa tyka vseobecnej inteligencie a rozhladu, tak to maju co dohanat, avsak vo svojom obore su majstri. Pokial to nie je ich parketa, tak su uplne mimo, ale ak sa niecomu venuju, tak dokazu byt dost dobri.
  • Nestazuju si, nefrflu! Aspon teda nie prehnane. Samozrejme, ze sem tam si pofrflu, ale udivuje ma napriklad ich ochota hrat sporty vonku za kazdeho pocasia: je jedno ci snezi, prsi, alebo mrzne... aj za prudkeho dazda sa chalani valaju v blate a hovoria tomu rugby training... Tu vsak treba zobrat do uvahy jeden dolezity faktor. Pokial by brali do uvahy pocasie ako my, t.j. pokial je nepriaznive pocasie, tak je telesna v telocvicni, tak to by si nikdy nezahrali, pretoze napr. Rugby sa v telocvicni hrat neda! Nechcel by som vidiet tie ohyzdne zlomeniny a oskrete tvare!
  • Su slusni a za vsetko sa ospravedlnuju
  • Avsak v kontraste k predchadzajucemu bodu dokazu byt pekne neprijemni a samozrejme, ze vymyslaju... To, ze sa za nieco ospravedlnia, neznamena, ze to nespravia znova. Niekedy mi s tym dost lezu na nervy, pretoze je to totalne falosne! Niektori dokazu byt pekne drzi! Nezalezi na veku ani inteligencii. Proste niektori mali asi prilis makkych rodicov, resp. vychovavatelov a babysitterky a tak nevedia, kde su hranice slusneho spravania. Nemam problem s obcasnym srandovanim a rypanim... sam to robim... to sa da zvladat. Ale niekedy je toho proste prilis vela a idu prilis daleko. Tu vsak hovorim iba o zopar jednotlivcoch, nie celkovej skupine ziakov. Avsak jeden vyrastok dokaze zastriet 10 slusakov!
  • Co sa alkoholu a hulenia tyka, tak vonku v kluboch sa chlasta celkom slusne - tazko povedat, ci viac ako u nas, alebo menej, ale niektori (hlavne zeny) dokazu byt pekne mimo. Najviac ma udivuje ich "vyvadzanie" na ulici - v satockach, crievickach opierajuc sa o stlp a hulakajuc do telefonu akesi nezmysly... to je cool night! Nie zriedkavym javom su hole brucha, chrbty a sem tam aj bose nohy! Ked nie bose tak v letnych slapkach!!! Pouzivaju sice taxiky, ale predsa... teplota dokaze byt aj okolo nuly!Od ziakov sa mi podarilo vytiahnut, ze polka year 11 (15 rocny) huli travu a chlasce... a to je samozrejme sukromna metodisticka skola... Co vsak celkom schvalujem, ze sixth formeri (17-18 rocni) su sem tam pozvani na poharik vina, ci pivko spolu s ucitelmi. Aj na intraku maju povolene ist v sobotu vecer von a mozu si dat zopar piv. Samozrejme, ze to nemozu prehnat, ale pokial maju 18 a predaju im alkohol, tak je to OK
  • Snazia sa byt vtipni a cool (nie vzdy sa im to dari)
  • Nuz a na zaver: nemozem si pomoct, ale zdaju sa mi povrchni - nie vsetci a mozno je to len nasa rozdielnost v kulturnom backgrounde, ale posobia tak.
  • A nieco pozitivne? Su velmi timovi a drzia spolu!